Radionica DKSG mart 2018.

Tokom marta družili smo se sa polaznicima radionice Aikidoa u Domu kulture Studentski grad. U izuzetno lepoj sali, uz poslednje martovske snegove u Beogradu, predstavili smo grupici entuzijasta osnovne ideje i učenja Moriheja Uešibe, i neka kretanja, padove i tehnike iz repertoara ove veštine.

Radionica DKSG mart 2018. - Ikkyo
Radionica DKSG mart 2018. – Ikkyo

Radionica je trajala četiri nedelje, i svake od njih je tematski obrađen određeni tehnički segment: tokom prvog časa, prikazano je nekoliko osnovnih poluga i rad u statici, sa jednostavnijim kretanjem. Sledeće nedelje smo proširili kretanja i koncentrisali se na principe vođenja partnera u tehnici, a zatim smo se sa lepršavijih tehnika spustili u tehnike na kolenima – suwariwaza – i nešto bržim tehnikama malo ubrzali puls. Iskoristili smo priliku da probamo i jednu ili dve manje uobičajene varijacije – da bi bilo zanimljivije. Podrazumeva se da su osnovni padovi rađeni na svakom času.

Radionica DKSG mart 2018. - Suwariwaza
Radionica DKSG mart 2018. – Suwariwaza

Treće nedelje razmahali smo se oružjem. Objasnili smo vezu tehnike sa mačem i bez mača, i značaj vežbanja oružja u unapređivanju tehnike u tachiwaza-i. Naučili smo kako se pravilno drži bokken, par osnovnih sekova i blok, a zatim spojili to u jedan pokret. Najzad, kroz simulaciju duela, učili smo značaj distance – maai, probali smo da predosetimo partnerov napad i kretanje, i da ga presretnemo i neutrališemo – sve uz mnogo smeha i pozitive.
Došao je red na jo, pa smo isprobali par osnovnih udaraca vezanih za ovo oružje, i kroz par vežbi pokušali da osetimo nešto drugačije dimenzije i osećaj rada sa štapom, kao i činjenicu da štap ima dva kraja 🙂

Radionica DKSG mart 2018. - Bokken
Radionica DKSG mart 2018. – Bokken

Četvrti čas je posvećen kraćim formama – malo zavirivanje u nešto drugačiji aspekt veštine, koji bi bio korak bliži samoodbrani. Naravno, zadržali smo se na osnovama, ali smo pokušali da osetimo kako bi tehnika izgledala izvedena u punoj amplitudi i većom brzinom – u bezbednim granicama. Prošli smo već obrađene tehnike u nešto drugačijem obliku, i za ovu priliku, upotrebili smo i tanto kao rekvizit. Širina teme koje smo se dotakli je svakako prevelika i za mnogo ozbiljnije i duže programe, ali je bilo korisno osvrnuti se i na ovu (prilično važnu) oblast Aikidoa.

Radionica DKSG mart 2018.
Radionica DKSG mart 2018.

Radionicu smo zaokružili na prigodan način, uz mali znak pažnje polaznicima, umesto “diplome” ili “sertifikata” – nešto što bi moglo da služi kao podsetnik šta su videli i čuli tokom mesec dana druženja. Program predviđen za radionicu se pokazao dosta ambicioznim, ali je iskazani entuzijazam bio jači: svako viđanje je trajalo duplo duže nego što je planirano, na inicijativu vežbača!

Zahvaljujemo se DKSG-u na podršci i omogućavanju radionice, svim polaznicima na fantastičnoj atmosferi i volji, entuzijazmu i svim pitanjima koja su postavili tokom rada. Iskustvo je za nas bilo dragoceno, druženje sjajno, i upravo su ljudi koji su nas posetili napravili radionicu uspešnom.